Objectius
- Aprendràs a escoltar-te, a entendre les teues emocions, a acceptar-les amb comprensió i sense judicis, a regular-les per a sentir-te bé. Aprendrem a gestionar-nos davant l'estrés, a respirar per a millorar l'ansietat i a afrontar les pors d'una manera saludable.
- Sabràs com et sents per a comprendre millor com se senten els altres. A través de l'empatia integrarem la responsabilitat individual en la responsabilitat social per a tornar a funcionar com a grup. Aprendrem a tranquil·litzar amb la paraula als nostres alumnes, a les famílies i a nosaltres mateixos. Cuidarem el nostre diàleg interior.
- Aprendrem a ser assertius sobre les nostres emocions. 3.Aprendrem a gestionar les emocions dels nostres alumnes en classe amb eines pràctiques que ens ajudaran a resoldre situacions noves provocades per la pandèmia, i en general, per els canvis que s'introdueixen aquest curs. Instaurarem un espai de calma i emocions positives dins de l'aula perquè durant aqueix temps l'alumnat se centre en l'aprenentatge i a gaudir del funcionament de la classe amb els seus companys. Crearem aules en les quals se senten segurs.
Continguts
Bloc 1. Afrontem la por Una mirada cap a dins. Com et sents? Et presente a la por. Amic o enemic? Esborrant l'estrés. Com em relacione amb la incertesa. Volta al col·le des de la confiança i l'autoconfiança. Tu pots
Bloc 2. Gestió dels canvis Estar informats és estar tranquils. El poder d'anticipar. Noves propostes per a presentar protocols davant la *covid-19. Gestió del canvi. Flexibilitat i emocions positives per a afrontar un curs diferent. Afrontar la innovació metodològica des de l'autoconfiança i la *proactividad.
Bloc 3. Parlar per a tranquil·litzar Responsabilitat sanitària individual versus responsabilitat sanitària col·lectiva. Tornar a treballar en equip. Les emocions en el grup. Compassió i autocompassió per a generar empatia. Parlar per a tranquil·litzar: com em dirigisc als alumnes i a les famílies.
Bloc 4. Gestió de les emocions a l'aula Les emocions a l'aula. Com afrontar l'adaptació i les pors de l'alumnat. Emocions positives per a comunicar els canvis. Aprenem a relacionar-nos d'una altra manera a través del joc. Com gestionar emocionalment una emergència sanitària a l'aula i en el centre. Mantindre la calma davant situacions d'estrés. Pràctica informal.
Bloc 5. Farmaciola d'emocions Elaborarem una farmaciola de propostes per a convertir l'aula en un espai tranquil. Creem un llenguatge propi a l'aula per a parlar de com ens sentim. Creació del racó de la calma. Exercicis curts per a jugar amb el ritme de la respiració. L'assemblea d'emocions. Lectures emocionals. El llibre dels moments divertits en classe per a recordar.... El meu grup i jo, generant llaços en els grups bambolla. Em sent segur en el col·le. La convivència a partir de la *covid-19. M'agrada aprendre en classe. Claus de psicologia positiva per a fomentar la motivació i l'atenció. Farmaciola de propostes per a portar-nos la calma a casa.
Metodologia
- El curs combina una part teòrica per a treballar les emocions basada en estudis científics des del punt de vista de la psicologia cognitiva-conductual i Teràpies de Tercera Generació enfocades en la gestió emocional; i una part pràctica que li permeta al professorat conéixer eines útils per a aconseguir una gestió emocional pròpia per a exercir la seua tasca de una manera adaptativa a les circumstàncies que estem vivint. El curs és molt participatiu, amb exercicis curts per a treballar durant les sessions a nivell individual i per grups reduïts. Tots els exercicis estaran basats en continguts teòrics que s'explicaran en la sessió, i uns altres que es facilitaran als participants per a ampliar coneixements a través d'enllaços, vídeos i altres recursos. Es realitzaran dinàmiques amb casos pràctics que caldrà resoldre i que són susceptibles que ocórreguen a l'aula en general, o en el centre amb altres companys, així com en el tracte amb les famílies. S'oferiran eines de gestió emocional per a aplicar en classe adaptades al cicle evolutiu dels alumnes. Practicarem *role *playpara treballar l'empatia i la comunicació efectiva a diferents nivells. Dedicarem uns minuts en finalitzar la sessió a la pràctica formal de la meditació per a aprendre a connectar-nos amb el circuit de la calma a través de la respiració.
Criteris d'avaluació
- Participació en les activitats proposades pel professorat en línia.
- Adaptació al nivell del grup.
- Adequació de les activitats als objectius proposats.
- Adequació dels materials al grup i l’espai.
- Compliment dels horaris i els termes establerts.
- Procediment: Enquesta dels participants i autoavaluació del professor.
Horari d'atenció del tutor
El que marque el professorat en l'aula virtual per a les tutories.
Equipament informàtic mínim
Ordinador Pentium amb Firefox o Google Chrome amb accés a Internet i conexió a Internet
Coneixements previs
Informàtica a nivell d'usuari.
Comunicació amb el/la tutora
Correus electrònics i missatges interns del curs (fòrum i missatgeria), així com l'atenció directa els dies presencials.
Orientacions d'estudi
Seguir les instruccions del curs.
Informació
Conselleria sols expedeix certificat a docents en actiu (pública o privada/concertada) o a inscrits en les seues borses de treball.
L'ESFMB es reserva el dret a modificar les dates de realització del curs, informació que rebràs amb antelació suficient
(aproximadament set dies abans de l'inici).
Una vegada iniciada l'activitat formativa, no es retorna cap import abonat.